Μυελοβλάστωμα

Το μυελοβλάστωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του εγκεφάλου που εντοπίζεται στην περιοχή της παρεγκεφαλίδος. Μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, έχει την δυνατότητα να δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του εγκεφάλου ή στο νωτιαίο μυελό, όχι όμως σε άλλα μέρη του σώματος.
Το μυελοβλάστωμα δεν είναι κληρονομικό αλλά εξορμάται απο τα εμβρυικά κύτταρα. Έχει παρατηρηθεί πιο συχνα σε παιδιά, ενώ αποτελεί τον πιο επιθετικό καρκίνο σε αυτήν την ηλικία. Φαίνεται να συσχετίζεται ιδιαίτερα με κάποιες συγγενείς παθήσεις, όπως είναι τα σύνδρομα Turcot και Gorlin.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα σχετίζονται με τη θέση και το μέγεθος του όγκου. Μεταξύ αυτών:
- Εμετός
- Ναυτία
- Υπηνλία
- Διαταραχές στην ισορροπία
- Διαταραχές στον συντονισμό
Διάγνωση
Η διάγνωση ξεκινά με λεπτομερή λήψη ιστορικού και νευρολογικής εξέτασης, η οποία θα καθοδηγήσει ποιο είναι το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζεται απο τον όγκο. Οι υποψίες επιβεβαιώνονται με τις απεικονιστικές εξετάσεις, αξονική και μαγνητική εγκεφάλου, οι οποίες πραγματοποιούνται με και χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού.
Η τελική διάγνωση βασίζεται στην ιστολογική ταυτοποίηση του όγκου που μπορεί να πραγματοποιηθεί με βιοψία, πριν ή μετά από τη χειρουργική αφαίρεσή του.
Στα πλαίσια της διερεύνησης τυχών μεταστάσεων, πραγματοποιείται οσφυονωτιαία παρακέντηση, ώστε να αποκλειστεί διασπορά στον νωτιαίο μυελό.
Αντιμετώπιση
Πρωταρχικός στόχος στην αντιμετώπιση του μυελοβλαστώματος είναι η ολική αφαίρεσή του μέσω χειρουργικής εκτομής. Πολλές φορές λόγω της διείσδυσης του όγκου στο φυσιολογικό εγκεφαλικό παρέγχυμα, η ολική αφαίρεση δεν είναι εφικτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το χειρουργείο αποκαθιστά τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με την τοποθέτηση βαλβίδος υδροκεφάλου.
Η υφολική αφαίρεση του όγκου συνοδεύεται από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.